HTML

My Katolikus- új szemmel a hitről

Meggyőződésem, hogy mindenki éltében az egyik legfontosabb kérdés, hogy miért vagyunk itt, mi a célja életünknek, vannak-e (egyáltalán) törvényei a természetnek, amik alól nem vonhatjuk ki magunkat, és ha igen mik ezek, és mit kell tennünk, hogy jó legyen az életünk. Viszont szükség van fórumokra, ahol ezeket a kérdéseket boncolgatni lehet, illetve információt lehet szerezni, mert legtöbb embernek nem is hit vagy Isten elfogadása akadályoz, hanem hogy rengeteg érdkes és fontos dolgot nem tudunk erről a témáról. Erre szolgál ez a blog, katolikus és általában keresztény hitről. Igyekszem megosztani amit én tudok, olvastam, hallottam, és persze mindenki véleményét várom, együtt még érdekesebb az Igazság keresése... Szóval: amit mindig tudni akartál, amit nem mertél megkérdezni itt megvitathatod. És persze igyekszem megosztani az én gondolataimat, meglátásaimat és szubjektív véleményemet a témáról, amit vita indítónak (is) szánok.

Friss topikok

  • Sirak_kiraly: Köszönöm szépen, időhiány miatt kicsit csősznak a dolgok, de egy héten belül , ha minden jól megy,... (2012.01.18. 14:56) MyKatolikus -

Címkék

2012.01.06. 14:10 Sirak_kiraly

MyKatolikus -

 Üdvözlet mindenkinek! Vagy stilszerűen mondhatnám, üdvözöllek Titeket testvéreim :)

(hogy miért is mondhatjuk ezt egymásra ez egy későbbi bejegyzésben...)

Köszöntök minden hívőt, még vagy már nem-hívőt, ateistát, deistát, és minden egyéb világnézetet követőt, azaz mindenkit ezen az oldalon.


MyKatolikus, azaz az én hitemről lesz szó, egyrészt mert magam római katolikus vagyok (azaz magaménak érzem), másrészt mert - legalábbis kezdetben - az én gondolataim, meglátásaimat és általam a katolikus és keresztény hithez kötődő információkat, érdekességeket, adalékokat szeretném megosztani veletek. 

Megosztani az ismereteket szeretném, és nem az embereket , ezt azt hiszem fontos tisztázni, mert természetesen nem gondolom, nem hiszem hogy nálam van a Szent Grál, a mindenttudás kincse, vagy bármit is jobban tudnék nálatok. Azt viszont nap mint nap tapasztalom, hogy Isten létezéséről, a keresztény hitről - különböző okokból -  keveset tudunk és még kevebbet beszélünk értelmesen.

Isten létezése vagy nem-létezése és az ebből következő törvényszerűségeket, összefüggések óriási jelentőséggel bírnak minden ember számára számára. Mivel természettudományos gondolkodású vagyok, ezért nekem ebből az következik hogy ezt a fontos kérdést alaposan meg kell vizsgálni. Természetesen nem lehet "dönteni" világnézeti kérdésekben, és nem is szándékozok senkit meggyőzni, amint majd később látni lehet, ez szerintem nemcsak nem helyes irány, de lehetetlen és értelmetlen vállakozás is egyben. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos, hogy mi a világnézetünk, van-e, és mi alapján hisszük, gondoljuk azt, és tesszük dolgunkat. Foglalkozni kell tehát a kérdéssel, hisz rengeteg információ áll rendelkezésre, hogy ezen fontos kérdésről érdemben, lélekben elmélyülve gondolkodhassunk. Én ezekből szeretnék felvillanatani néhányat, ami nekem hitelesenek, logikusnak, vagy számomra meggyőzőnek tetszett. 

És hogy miről is lesz szó? A hétköznapok emberének sok - talán téves - sztereotipiája, elképzelése van a keresztény, és azon belül a katolikus hitről, vallásról, és magáról az egyházról. 

Talán sokan vannak, akik nem hisznek Isten létezésében, de talán még többen akik hisznek egy felsőbb lény létezésében, keresik is őt, de a keresztényeket vagy katolikusokat nem éppen hízelgő színekben látják...

Hiszen a katolikusok valóban:

Intoleránsak, kirekesztőek, hiszen nem fogadják el mások hitét, hitetlenségét? Nőgyűlölőek? Betokosodott, a modern kor tudományától és szokásaitól elmaradt ősköveletek, akiknek meséiben már csak nagymamáink hisznek? Álszentek, képmutatók lennének? Reakciósok, a változásoknak konokul ellenálló, azt visszafordítani igyekvő, múltban élők?

Valóban ilyenek lennénk mi katolikusok? Nem folytatom a sort, mindenki találkozott ehhez hasonló véleményekkel, és biztos sokunkban, bevallom én bennem is felemerültek, felmerülnek ilyen és ehhez hasonló képek, kérdések.

Épp ezért, bejegyzéseimben, nem titkoltan gondolatébresztő és vitaindító szándékkal is ( a provokatívat se fogom kikérni magamnak, bár nem provokálni hanem gondolkodtatni szeretnék) egy másfajta képről, egy nagyrészt és lényegét tekintve toleráns, modern, haladó, logikus (hoppácska), nőket, és mindenfajta bőrszínt egyenrangúként elismerő, saját hibáiból tanulni igyekvő vallásról és egyházról fogok írni.  Nos jól tudom nem lesz egyszerű menet! Én mégis az érem másik, talán hiányzó, ismeretlenebb oldaláról írnék, mindenről amit számomra jelent, ami myKatolikus

 

 

 

2 komment

Címkék: katolikus


A bejegyzés trackback címe:

https://myromkat.blog.hu/api/trackback/id/tr253524271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

őszibogyó 2012.01.14. 14:00:10

Heló, Sirak_kiraly!

Hajrá a blogodhoz. Pont a napokban gondolkoztam rajta, hogy indítani kéne egy szubjektív-pozitív katolikus blogot, de látom, te is felfedezted a piaci rést:)
Nagyon kíváncsi leszek rá, és a fogadtatására is!

Sok örömet hozzá, jó beszélgetéseket!

Sirak_kiraly 2012.01.18. 14:56:19

Köszönöm szépen, időhiány miatt kicsit csősznak a dolgok, de egy héten belül , ha minden jól megy, beizzítom a blogot (több poszt tolásával), remélem felprörg majd. Várlak szeretettel vissza :)
süti beállítások módosítása