HTML

My Katolikus- új szemmel a hitről

Meggyőződésem, hogy mindenki éltében az egyik legfontosabb kérdés, hogy miért vagyunk itt, mi a célja életünknek, vannak-e (egyáltalán) törvényei a természetnek, amik alól nem vonhatjuk ki magunkat, és ha igen mik ezek, és mit kell tennünk, hogy jó legyen az életünk. Viszont szükség van fórumokra, ahol ezeket a kérdéseket boncolgatni lehet, illetve információt lehet szerezni, mert legtöbb embernek nem is hit vagy Isten elfogadása akadályoz, hanem hogy rengeteg érdkes és fontos dolgot nem tudunk erről a témáról. Erre szolgál ez a blog, katolikus és általában keresztény hitről. Igyekszem megosztani amit én tudok, olvastam, hallottam, és persze mindenki véleményét várom, együtt még érdekesebb az Igazság keresése... Szóval: amit mindig tudni akartál, amit nem mertél megkérdezni itt megvitathatod. És persze igyekszem megosztani az én gondolataimat, meglátásaimat és szubjektív véleményemet a témáról, amit vita indítónak (is) szánok.

Friss topikok

  • Sirak_kiraly: Köszönöm szépen, időhiány miatt kicsit csősznak a dolgok, de egy héten belül , ha minden jól megy,... (2012.01.18. 14:56) MyKatolikus -

Címkék

2012.04.10. 15:39 Sirak_kiraly

Egy szerencsétlen párhuzam margójára - Az Elnök és a Megváltó...

 

Az alábbiakban egy blog hozzászólásom következik, amit a  Kettős Mérce blogon tettem.
(Itt kicsit javított változata szerepel...)
 
Csak azért kerestem meg ezt a blogot, hogy mint római katolikus hívő hozzászóljak.
Először is, egyetértek, SP nem egyenlő Jézussal. Nagyon nem. Még ha kiderülne hogy ártatlanul hurcolták meg (sajnos úgy tűnik, nem így van), akkor sem.

Egyébként a KDNP volt az első jobboldali párt [pontosabban csak annak bpesti elnöke- javítás tőlem]  (ez most vicces, de akkor is, tényleg ő volt), aki nagyon helyesen kiállt és lemondásra szólította fel Schmittet. Ő nem egy bűnöző, de csalást követet el, ami kiderült, ennyi a történet, nincs itt semmi látnivaló. A csalás lelepleződött, ezt takargatni újszövetségi történettel több mint méltatlan.

Szerinte a katolikus egyház és megváltónk úgy került ebbe a történetbe, mint Pilátus a Crédóba (hogy képzavaros legyek :). A Nagyhéten 4 misén is részt vettem, természetesen szó sem esett erről az ügyről. Nem is eshetett, mert Schmitt ügyéhez húsvétnak semmi de semmi köze nincs. Gusztustalannak tartom az összehasonlítást.

Jézus mindannyiunk bűneiért halt kínhalált, többek között az én bűneimet és Schmitt Pál bűneit is magára vette. (Az én bűneimről most nem beszélnék, vannak, súlyosak. Schmitt nagyon úgy tűnik, hogy a Ne hazudj, és Ne lopj parancsolatokat megszegte.)
Az vesse rá az első követ... de megszegte, ezzel méltatlanná vált KE posztjára. Nem feszítették meg, nem bántották, még le se köpte senki... többmilliós fizetés, lakás, autót jár neki... És míg Jézus bűntelen volt, Schmitt igenis vétkezett, csalt, de nagyobb baj hogy nem ismerte be hibáját, nem gyakorolt bűnbánatot, nem mutatott példát egy országnak, sőt...

felháborítónak tartom az összehasonlítást. Aki ilyet tesz, nem lehet igaz keresztény, legalábbis nem viselkedik úgy.

Igen mi keresztények tudjuk és valljuk, hogy egy marék porból lettünk, hogy esendőek vagyunk... Szent Péter, az első pápa néhány óra leforgása alatt háromszor tagadta meg Istenét. Mégis pápa lehetett. Van bocsánat, van visszatérés mindenki számára. De ehhez (sőt, még egy "mindennapos" gyónás értelméhez is) tiszta szívből meg kell bánni bűneinket, be kell azt vallani, meg kell azt vallani, és lehetőség szerint jóvá kell tenni. Sajnos, amennyire látni, tudni lehet, nem ez történt, ami szomorúsággal tölti el szívünket.... Schmitt Pált, mint esendő embert, testvérünkként sajnáljuk, és nem ítéljük el, de csalását és az eljárást illetve a megbánás hiányát nem emelhetjük piedesztára, nem állíthatjuk példakánt, és semmiképp nem hasonlíthatjuk Jézushoz...

 

Az egyház szentjei között számosan olyan cselekedeteket hajtottak végre, amelyek Jézus tetteihez hasonlóak. Boldog Sarkaházi Sára élete árán védett üldözött zsidókat, (boldog ) Meszlényi Zoltán életébe az ÁVÓ-s tisztek hosszas megfigyelés után se találtak kompromittáló részleteket, ezért per és ítélet nélkül kínozták halálra a börtönben, de ő elfogása előtt kabátját társának adta, és írásaiban kínzói felé való megbocsájtásra szólított fel... Számos példát mondhatnánk még, és bocsánat mindenkitől akik Schmitt Pál hozzátartozója vagy tisztelője, nem tisztem méltatni vagy ítélni felette, de az ő esete nem tartozik ezek közé a példák közé. Egy politikai játszmába keveredett saját akaratából, ahol egy emberi gyengeségből, gyarlóságból, hiúságból 20 éve elkövetett hibát kihasználtak ellene... sajnos jogosan. Sajnálom, de ezt nem lehet úgy forgatni, hogy eszmei példakép jöjjön ki belőle...
 

Béke veletek!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://myromkat.blog.hu/api/trackback/id/tr14380974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása